Publicaties

VAD-materiaal Catalogus materialen en methodieken VAD (Vlaams Expertisecentrum alcohol en andere drugs.
Vicieuse cirkels Hoe komt het dat mensen te veel of problematisch gaan drinken? En waarom blijven ze het vaak doen, zelfs als de nadelen overduidelijk worden? (Alcoholhulp)
Cannabis Een dossier over cannabis (VAD).
Cocaïne Een dossier over cocaïne (VAD).
Ketamine Een dossier over ketamine (VAD).
Nieuwe psychoactieve stoffen Een dossier over nieuwe psychoactieve stoffen (VAD).
Alcoholafhankelijkheid is een hersenziekte Alcoholisme of alcoholafhankelijkheid is een ziekte die het gevolg is van chemische veranderingen in je hersenen die worden veroorzaakt door herhaaldelijk drinken.
Alcohol in Europa, een volksgezondheidsperspectief Rapport voor de Europese Commissie die bezig is met het ontwikkelen van haar eigen strategie met betrekking tot het alcoholbeleid.
Alcohol en leverziekten Alcohol en leverziekten.
Ethylisme, alcoholisme Verband tussen 'Ethyl', een afkorting uit de organische scheikunde, en alcohol.
Alcohol in VS jaarlijks goed voor 26 Nine Elevens Overdadig alcoholgebruik is in de Verenigde Staten jaarlijks verantwoordelijk voor 79.000 overlijdens.
Alcohol- en drugbeleid in de gehandicaptenzorg De afgelopen jaren bleek dat mensen met een verstandelijke beperking vaak extra kwetsbaar zijn op vlak van middelengebruik.
Alcoholisme bij vrouwen Artikel over alcoholisme bij vrouwen
Depressies en alcohol Alcohol en depressie zijn dikwijls nauw met elkaar verweven. Hierbij is niet altijd uit te maken wat de oorzaak is.
Europees drugsrapport Europees drugsrapport, trends en ontwikkelingen (2016)
Verband alcoholverbruik sterfgevallen Een Russische wetenschapper legt het verband in zijn land uit tussen alcohol en gerelateerde sterfgevallen.
Drank, drugs en seks bij krijgsmachtoperaties Stimulerende middelen, drank en seks zijn bij krijgsmachtoperaties eigenlijk nooit weg te denken geweest.
Stoppen met roken Roken is schadelijk voor de gezondheid van zowel de roker als zijn omgeving. Maar stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als u wilt stoppen met roken, dan kunt u een beroep doen op meerdere vormen van gespecialiseerde ondersteuning.
Hospitalisaties in de psychiatrie: te veel en te lang? Lange verblijven in het ziekenhuis en het hoge aantal psychiatrische bedden zijn een dure zaak voor de sociale zekerheid. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Visie op verslaving en verslavingszorg Een visie op verslaving en verslavingszorg: focus op preventie en herstel (2013)
Alcohol is altijd giftig Volgens het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) is de huidige norm van drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw niet oké.
Het geduld van papaver Een getuigenis van een vrouw die juist is opgenomen in de detoxafdeling van Kataris, een behandelingscentrum voor verslavingszorg in Genk (Belgisch-Limburg)